Skrivet av: L | 28 maj, 2018

Lästips – doktorsavhandling om somaliskt föräldraskap


Fatumo Osman,  Foto:  Alexander Donka,
Lånad från artikel i Vårdfacket

För en tid sedan fick jag syn på en liten notis som handlade om en somalisk kvinna, Fatumo Osman,  som skrivit en doktorsavhandling om somaliskt föräldraskap inom ämnet medicinsk vetenskap.  Somaliskt föräldraskap är en fråga som jag diskuterat många gånger både med somaliska vänner eller  med svenskar som på olika sätt kommer i kontakt med somalier i Sverige.

Jag skickade ett mail till Fatumo och frågade om det gick att få tillgång till hennes avhandling och fick snabbt svar och så småningom kom också ett paket med boken in genom min brevlåda i dörren. Avhandlingen (hela texten finns här)  som bara finns på engelska  har titeln:  Ladnaan – Evaluation of a culturally tailored parenting support program to Somali-born parents. 

Ladnaan är somaliska för välmående för kropp och själ.  Den metod för föräldrastöd som presenteras i avhandlingen är en intressant och klokt upplagd metod för att på bästa sätt ge stöd till vilsna somaliska föräldrar.  Metoden innebär att med hjälp av somalisktalande stödpersoner bland annat förmedla faktakunskaper om det svenska samhället, information om konventionen om barnets rättigheter, lagstiftning.m.m. och hur man bäst skall kunna ge sina barn en bra tillvaro i ett nytt land i en situation som är komplicerad för både föräldrar och barn. Hon har lyssnat på föräldrarna och vad de velat ha.

Läs här artikel om Fatumo Osman  och hennes avhandling från tidningen Vårdfacket 2018: ”Fråga så når du fram.” 

Artikel om Fatumo Osman från Dagens Nyheter:

 


Kategorier

%d bloggare gillar detta: