Skrivet av: L | 10 november, 2017

Checklista för gode män i familjeåterföreningen


Ensamkommande ungdomar, Foto: IRIN

Jag skrev ett tidigare inlägg om när jag i juni i år hamnade på en hemsida från Umeå kommun där de bland annat hade publicerat ett intressant dokument som riktar sig till gode män för ensamkommande barn med rubriken: ”Rutiner vid beslut om uppehållstillstånd (UT), gäller både vid permanent uppehållstillstånd och tillfälligt uppehållstillstånd” 

I ovanstående dokument talades det också om en checklista för gode män där det gavs detaljerad information till gode män om deras ansvar vid familjeåterförening. Nu har jag sent omsider skrivit och frågat efter samt fått detta dokument som har rubriken:   ”Gode mäns ansvar i familjeåterförening”. Den anges vara ett stöddokument för gode män att förhålla sig till i familjeåterföreningsärenden.  Läs hela dokumentet här. Notera att detta dokument  gäller i Umeå kommun. Det kan nog se olika ut i andra kommuner.

Man kan konstatera att det stora problemet i dessa ärenden är det som framgår av den korta informationen om vad som händer vid avslag på ansökan om familjeåterförening:

”Vid avslag återgår ansvaret till den sökande” 

Det finns fortfarande ingen myndighet som har ansvar för dessa frågor. Vem skall man vända sig till? Man har ingen rätt till gratis juridiskt ombud,  konkret information om vad som gäller i de ofta ganska komplicerade frågorna som uppstår kring anknytningsärendena är svår att finna m.m.

Jag ingick i en grupp som ordnade en två-dagars konferens om familjeåterföreningsfrågor i Husby utanför Stockholm för
ganska exakt fyra år sedan.  En av de rekommendationer som vi skrev om i vår rapport om nuläget då var just detta att vi såg det som angeläget att någon tog detta ansvar.

Klicka på länken till konferensen ovan och ta en  titt på rapporten. Den är visserligen fyra år gammal men på många sätt fortfarande sorgligt aktuell – Tyvärr!!!


Kategorier

%d bloggare gillar detta: