Skrivet av: L | 27 mars, 2015

Visumkostnad för palestinska anhöriga

exotiska ting.Equador_0165

Jag fick ett mail  nyligen med en märklig berättelse om hur  en barnfamilj av statslösa palestinier från Syrien som,  trots att de beviljats tillstånd pga anknytning till en släkting i Sverige,  ändå tvingades söka visum för att resa till Sverige och dessutom var tvungna att betala ansökningskostnader för detta visum.

Jag skrev till Migrationsverket för att fråga  om detta var rimligt och fick detta klargörande svar på hur det fungerar:

”Problemet här är att de som statslösa palestinier från Syrien inte kan resa in i Jordanien och lämna biometri vid ambassaden i Amman. Konsulatet i Beirut är bara ett honorärkonsulat och kan inte hantera biometri, de saknar dessutom tillgång till ärendehanteringssystemet Wilma och har då heller inget teknikstöd.

 För att möjliggöra deras inresa i Sverige utfärdas en så kallad D-visering. Ansökan skickas till Amman för beslut. För ansökan om D-visering tas vanlig avgift ut, det är ett separat ärende. 

 Migrationsverket äger inte avgiftsfrågorna vid utlandsmyndigheterna och kan inte ha någon åsikt om undantag från att avgift ska tas ut eller inte. Men den som läser avgiftsförordningen finner att det inte finns några undantag för vare sig enskilda personer eller kategorier.”

För närvarande finns det alltså inget annat att göra än att ansöka om och betala för viseringarna så att man kan komma till Sverige så snart som möjligt.

Vi som arbetar med anknytningsfrågor har  länge pekat på problemen med att tex ensamkommande barns föräldrar måste betala ansökningsavgifter när de söker tillstånd på grund av anknytning. Nu tillkommer detta som en liknande fråga där regeringen borde göra en ändring i förordningen om avgifter så att dessa grupper skulle vara befriade från ansökningsavgifter.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: