Skrivet av: L | 1 juli, 2014

Utvecklingsprojekt för att minska antalet äldre anknytningsärenden

Flicka på stol som väntar UNHCR
Foto: UNHCR

Lite mer information om en mycket hoppfull nyhet!! Som jag skrev i ett tidigare inlägg uttalade sig Mikael Ribbenvik  från Migrationsverket  för några dagar sedan i DN om ett aktuellt projekt som satts igång inom Migrationsverket för att minska de allt längre väntetiderna i anknytningsärenden. Uttalandet gjordes i anslutning till en artikel om en man från Pakistan som tröttnat på att vänta på besked i sitt ärende och åkt hem.

Nu fick jag nyss på mail från Migrationsverket ett protokoll fört vid möte hos dem den 9 juni där beslut fattades om ett projekt enligt nedan:

”Utvecklingsprojekt för att minska antalet äldre anknytningsärenden

Resurstillskott samt omfördelning av resurser ska användas till att fatta beslut i verksamhetsområdets anknytningsärenden, förstagångsansökningar, som är 6 månader eller äldre. Projektet sträcker sig fram till den 31 december 2014. ”

Jag har pratat med en av experterna vid Besök, bosättning och medborgarskap och hon säger så här. Projektet skall sättas igång över hela landet – från Boden i norr till Malmö i söder. Det är rutinerade handläggare som kommer att arbeta inom projektet och målsättningen är att ha ”betat av” alla ärenden som är äldre än sex månader innan årsskiftet.  Detta innebär att om man redan väntat i sex månader så kommer man maximalt att behöva vänta i ytterligare sex månader om jag förstår det rätt.

Eftersom väntetiden när det gäller sk pappersansökningar som lämnas in på ambassad/konsulat för närvarande uppgår till 16 månader så innebär detta projekt  en klar förbättring. Många av de anhöriga som väntar på sina tillstånd under svåra förhållanden kan nu förhoppningsvis se fram emot att väntetiden blir kortare än beräknat.

 


Kategorier

%d bloggare gillar detta: