Skrivet av: L | 5 december, 2013

Försvunnen eller……?

Lampedusa utan namn
På banderollen står det: ”Hur många gravar utan namn på Lampedusa?” Foto:Filippo Monteforte

Idag har jag läst ett mycket tänkvärt inlägg i ett webbaserad nyhetsbrev som heter ”Fahuma Rfugee Legal Aid Newsletter”.

Det handlar om rätten till identifikation av asylsökande/migranter som dör på sin resa till tryggheten i Europa. Artikeln som heter: Lampedusa deaths: Identification and the families right to know gör mig mycket berörd. Kanske därför att jag i mitt arbete ibland träffat någon som haft skäl att misstänka att någon släkting eller vän varit på väg i båt över Medelhavet eller på väg till Jemen från Somalia.

jag blev djupt berörd av artikeln! Jag undrar hur det skulle kännas om någon som jag kände väl gav sig ut på en resa och jag aldrig mer hörde något från honom eller henne? Förmodligen helt outhärdligt.

Vi vet från Latinamerika där människor ”försvann” på 70- och 80-talet att släktingarna aldrig kan sluta hoppas. Jag har träffat många av dem i Sverige dit de kommit som flyktingar och jag har hört många av dem säga att det faktiskt är bättre att veta att släktingarna är döda än att inte veta någonting alls.

Därför är det så viktigt det som juristen Stefanie Grant skriver om i sin artikel om: Lampedusa deaths: Identification and the families right to know
Hon säger i artikeln  att : ”Familjerna har rätt att få veta. Principer och teknologi för identifiering existerar. Det som behövs är resurser och politisk vilja.”

Så mycket pengar som spenderas på att bygga murar, upprätta övervakningsstyrkor m.m. borde en liten del av dessa summor kunna användas till att skapa förutsättningar för att familjerna till de döda skall kunna få så mycket information det är möjligt att få. Detta kan säkerställas genom nedanstående säger Stefanie Grant i artikeln:

International agreement on three issues is of particular importance:

–        that the dead should be dealt with respectfully,

–        that evidence of their identity should be preserved

–        that it should be stored in such a way that families in distant countries can   access it in the future.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: