Skrivet av: L | 4 september, 2013

Glädjande besked – syrier får permanenta tillstånd

Lager_for_flyktingarSyrien
Migrationsverket beslöt igår att asylsökande syrier som flyr undan konflikten i hemlandet i fortsättningen skall beviljas permanenta uppehållstillstånd. Detta innebär bl.a. att en stor grupp syrier som tidigare har fått tidsbegränsade tillstånd som inte gav rätt till familjeåterförening nu kan ansöka om permanenta tillstånd som ger rätt till familjeåterförening.

Migrationsverket har på sin hemsida lagt in information om hur syrier ansöker om permanent tillstånd samt om hur de sedan när de väl fått sina permanenta tillstånd ansöker om att familjen skall beviljas tillstånd pga anknytning.

Här finns särskild information om att ansöka via webben.

Några kommentarer till den informationen:

Ambassaden i Damaskus är stängd! Det går alltså inte att personligen ansöka om tillstånd i Syrien. Även om man kan ansöka via webben när man är i Damaskus eller någonstans i Syrien så måste man så småningom ta sig till en ambassad i närområdet för att genomföra en personlig intervju. Se mer om detta på den länk på Migrationsverkets hemsida som riktas särskilt till syrier.

Viktigt är att barn som söker anknytning till förälder och söker ”ensamma” INTE kan ansöka via webben. De måste med hjälp av någon vuxen ta sig till närmaste ambassad i närområdet för att lämna in ansökan där.

Väntetiderna är för närvarande mycket långa hos Migrationsverket och kan nu kanske förväntas bli ännu länge. Sju månader för dem som ansöker via webben och 1 år för dem som ansöker direkt på ambassad. I vissa fall kan förtur beviljas.Så här skriver Migrationsverket om förtur. Ambassaderna i området kan också ha olika långa väntetider. Ensamma barn ges förtur att komma på intervju vid ambassad.

Migrationsverket skriver: ”Det kan ta cirka 30-60 minuter att fylla i en ansökan”. Min erfarenhet efter att ha hjälpt till med några webbansökningar är att man skall bereda sig på att det kan ta mycket längre tid. Detta kan ha betydelse om man finns i Syrien och har dålig eller osäker tillgång till elektricitet eller en långsam uppkoppling som kostar pengar beroende på tid m.m.

Det allra bästa är om den som finns i Sverige kan fylla i webbansökningen härifrån.

Angående betalning av ansökningsavgifter med VISA-kort gäller följande: De allra flesta som berörs dvs make/maka, sambo och barn under 18 år som söker tillstånd pga anknytning till någon som fått asyl i Sverige är befriande från ansökningsavgift och behöver alltså inte betala något med VISA-kort. Detta kan vara bra att veta.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: