Skrivet av: L | 29 augusti, 2013

”Snabba anknytningar” har svårt att få tillstånd om de är somalier

IMG_1676
Mot bakgrund av det tidigare inlägget om att exilsomalier är attraktiva för giftermål i Mogadishu tänkte jag skriva något om situationen för somaliska sk ”snabba anknytningar” och deras möjligheter att få leva tillsammans i Sverige.

Om det handlar om en ung somalisk man från Sverige som gifter sig med en ung kvinna från Somalia så är deras möjligheter att få leva tillsammans i Sverige lika med noll! Så en ung exilsomalier från Sverige är kanske inte den perfekta maken även om han kan stå för ett stort bröllop? De ”snabba anknytningarna” omfattas inte av den praxis om bevislättnad som etablerades genom domen från överdomstolen i januari 2012. Den domen rör bara barnfamiljer. Vissa domare anser att relativt nyetablerade barnfamiljer omfattas medan andra anser att det är bara sk etablerade barnfamiljer som omfattas. Migrationsverkets syn på ”snabba anknytningar” rent generellt kan läsas här i utdraget från Migrationsverkets handbok. Ett absolut krav är styrkt identitet som somalierna inte kan prestera.

Ett ungt nygift somaliskt par utan barn har alltså inte någon som helst chans att få leva tillsammans i Sverige under nuvarande omständigheter. Det enda som skulle kunna förändra situationen för dem är:

1. Att den som söker tillstånd pga anknytning till någon i Sverige kan styrka sin identitet genom ett somaliskt pass som svenska myndigheter accepterar. Mot bakgrund av situationen i Somalia är det kanske inte att förvänta att detta blir möjligt inom den närmaste framtiden.

2. Att Migrationsöverdomstolen kommer med en dom som ändrar praxis vilket inte heller verkar så troligt

3. Att regeringen kommer med en lagändring. Detta skulle om det blev aktuellt nog ta ganska lång tid och föregås av utredningar m.m.

Hur går det om det kommer fram att det nyetablerade paret väntar barn tillsammans? Kan de då få förenas i Sverige? NEJ!! Inte ens det faktum att de /väntar/får barn kan ändra på det hela om det inte är så att de lever tillsammans ett längre tag utanför Sverige. Se inlägget tidigare i bloggen från den 27 juli 2013 ”Finns det en tvåårsregel?”


Kategorier

%d bloggare gillar detta: